30.10.2024 - info@kobitrend.com +90 850 304 7064

McDonald’s neden restoranlarının çöpüne kamera koyuyor?

McDonald’s neden restoranlarının çöpüne kamera koyuyor?

Çoğu insan geri dönüşüm konusunu önemsiyor fakat bunun nasıl gerçekleştirildiğini bilmiyor. Compology, McDonald’s restoranları ve çeşitli yerlerdeki çöp konteynerlerine koyduğu yapay zeka destekli kameralarla çöplerin doluluk oranını ölçüyor ve karton gibi dönüştürülebilir malzemelerin geri dönüştürülme fırsatı olmadan, atık haline gelmesini engelliyor. 

McDonald’s’ın San Francisco merkezli şirketi Compology 2013 yılından beri restoranlardan ve Nordstrom alışveriş merkezleri gibi işletmelerden çöp kutularına atılanları izlemek için yapay zeka destekli kameralar kullanıyor. Bunun sebebi, çöp kutularının boşaltılmadan önce gerçekten dolu olduğundan emin olmak ve karton gibi geri dönüştürülebilir malzemelerin diğer çöpler tarafından kirletilmesini ve atık haline gelmesini engellemek.Compology CEO’su Jason Gates, “Çoğu işletme ve insanın geri dönüşüm konusunu önemsediğini, ancak çoğu zaman geri dönüştürmenin nasıl olduğunu bilmediğini gördük” dedi. Compology, doğa tutkunlarının doğru bir şekilde geri dönüşüm yapmalarına yardımcı olmak için, endüstriyel atık konteynerlerine çöp izleme kameraları ve sensörleri koyuyor. Kameralar, her gün birkaç kez ve konteyner boşaltılmak üzere kaldırıldığı sırada fotoğraf çekiyor. İvmeölçer, çöp boşaltma günlerinde kamerayı tetiklemeye yardımcı oluyor.Yapay zeka yazılımı, çöp kutusunun ne kadar dolu olduğunu anlamak için görüntüleri analiz ediyor ve ayrıca müşteriye, geri dönüşüm için ayrılmış alana karışan plastik poşet gibi maddelerin uyarısını veriyor. Gates, bu kameraların atık konteynerlerine atılan geri dönüştürülemeyen malzeme miktarını yüzde 80’e varan oranda azaltabileceğini söylüyor.Gates, “Çöp poşetlerinin karton kutuların içine girdiğini gördükten sonra sahadaki insanlara kısa mesajla bildirim göndererek, ertesi sabah çöp kamyonu gelmeden önce onu kaldırmaları gerektiğini ve gelecekte geri dönüşüm konteynerine çöp atmamaları gerektiğini söyledik” dedi.

Tedarik zincirinin her paydaşı geri dönüşüme başladı

Las Vegas ve Phoenix bölgelerinde düzinelerce McDonald’s restoranına sahip olan ve işleten Brent Bohn, “Kameralar geri dönüşüm sürecini yönetmemizi kolaylaştırdı. Aynı zamanda tedarikçilerimiz ve birlikte çalıştığımız nakliyeciler için de hesap verebilirlik sağladı” dedi.Gates, Compology’nin sistemini on milyonlarca görüntü ile çöpleri ayırmak için eğittiğini ve doluluk oranını ve içindekileri belirlemede daha iyi hale getirmek için şu anda kullanımda olan çöp bidonlarından alınan resimleri kullandığını söyledi. Compology, şimdiye kadar, kurduğu 162 bin kamerayla 80 milyondan fazla görüntü işledi.Gates’in Compology’nin çalışmalarını hayati olarak görmesinin bir nedeni de, hurda ve atıklarının çoğunu Çin’e gönderen ABD’nin, Çin’in standartları gereği kabul etmediği atık türlerinden sürdürülebilir merkezli yollarla kurtulmayı bir alışkanlık haline getirip, artık atıklar için okyanuslar kat etmeyi bırakmasını hedefliyor olması.  Compology’nin hizmeti, işletmelere çöp kutusu başına aylık 10 ila 20 ABD Doları arasında tasarruf sağlıyor. Ayrıca Gates, atık taşıma maliyetlerinde çöp tenekesi başına yılda binlerce dolar tasarruf sağlandığını söylüyor.Compology atıkların ölçümü ve raporlanmasını standartlaştırmayı hedefliyor. Gates, “Onlarca yıldır ne kadar elektrik, su, gaz kullandığınızı ölçebildiniz. Bizim de atıklar için hedeflediğimiz, bu kaynakların ne kadar tüketildiğinin ölçümlenmesine benzer olarak, bu sefer ne kadar atık ürettiğimizi ölçebilmek” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ