25.04.2024 - info@kobitrend.com +90 850 304 7064

Geçmişten Günümüze Sigorta’nın Yolcuğu

Geçmişten Günümüze Sigorta’nın Yolcuğu

Ticaretin henüz takas yoluyla yapıldığı toplumlarda, imece usulü olarak bilinen yöntem, en ilkel sigorta uygulaması olarak göze çarpar.

Sigortacılığın temelleri tarih öncesi çağlara dayanır. Ticaretin henüz takas yoluyla yapıldığı toplumlarda, imece usulü olarak bilinen yöntem, en ilkel sigorta uygulaması olarak göze çarpar. Topluluğun içerisinde birinin evi yıkılsa topluluğun diğer üyeleri toplanır ve evini yeniden yapar, malı zarar görse bir araya gelip yardım ederdi. Diğer taraftan, kıtlık zamanı gibi durumlarla başa çıkabilmek için topluluğun ambarına bir miktar ürün koyulurdu. Umumî tahıl ambarlarına koyulan ürünler, kıtlık zamanı tazminat olarak topluluk üyelerine dağıtılırdı. 

Ticaretten Doğan Sigorta İhtiyacı

İnsanlığın gelişimi sigorta tarihi ile birebir ilintilidir. Gelişen toplumlar, riski dağıtmak ve risklere karşı kendilerini güvence altına almak için çeşitli yöntemler uyguladı. M.Ö. 3000’li yıllarda Çinli tüccarlar, hırçın nehir akıntılarında alabora olan gemilerde mallarının tamamını kaybettikleri için, mallarını birkaç farklı gemiye bölerek kayıp ve riski azaltmaya çabaladı. Babilli tüccarlarsa Çinlilerden bir adım öteye gitti. Kervan ticareti yapan Babilli tüccarlarla sermayedarları arasında bir antlaşma vardı. Sermayedarlar, tüccarlar borçlarını ödediğinde risk oranında bir miktar fazladan para alırdı ve olası soygun durumunda tüccarların borcunu silerdi. Sonrasında Hammurabi, saldırıya uğrayan kervanların zararının diğer kervanlarca karşılanması şeklinde bir maddeye Hammurabi Kanunları’nda yer verdi. Fakat günümüzün modern sigorta uygulamalarına en yakın uygulamalar ilk denizci ulusları olan Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlar arasında görüldü. Babillilere benzer bir şekilde, geminin limana ulaşamama ihtimali doğrultusunda izlenen uygulama, gemilere taşıdıkları yük oranında borç verilmesine dayanmaktaydı. Gemi limana ulaşırsa verilen borcun geri ödenmesi sırasında riziko olarak kabul edilebilecek faizler istenirdi. Faiz oranları çok yüksek olduğu için bu uygulama çok uzun ömürlü olmadı. Fakat uygulama, modern sigortacılara olası risklere karşı önden prim alarak güvence sunma konusunda fikir verdi.
M.Ö. 1000’li yıllarda Rodos sakinleri tüccarların mallarını koruma adına genel bir fon oluşturma yoluna gitti. Tüccarlardan aldıkları primleri ortak bir havuzda buluşturan Rodoslular, gemilerin fırtına gibi nedenlerle kıyıya ulaşamama durumunda tüccarların zararlarını karşıladı. Diğer taraftan sigortacılık profesyonelleşene kadar Talmud’da bahsedildiği gibi, birbirlerinin zararlarını karşılayan kardeşlik toplulukları kuruldu.


Ticaret Kavramının Doğuşu ve Profesyonel Sigorta Uygulamalarına İlk Adımlar

Ticaret kavramı, toplumların deniz ötesi ticaret yapmaya başladığı Orta Çağ’ın başlarında doğdu. Deniz ötesi ticaret küreselleşmenin başlangıcı olduğu gibi, sigortacılığın profesyonelleşmesine de yol açtı. “Foenus nauticum” adı verilen deniz kredileri, Orta Çağ’da oldukça yaygındı. Tüccarlara kredi de sağlayan uygulama, alınan borç üstünden yüklü faizler ödenmesine dayanıyordu. Tıpkı Kartaca, Yunan ve Roma toplumlarında görüldüğü gibi, gemi limana yaklaşabilirse borç ve faizin ödemesi yapılır, yaklaşamazsa tüccarın borcu silinirdi. Zamanla kara taşımacılığında da aynı yöntem benimsendi. 
Deniz kredileri, ticari sözleşme ve borsalar denizcilik sigortasının temelini oluşturdu. İlk deniz sigortası sözleşmesi 13 Şubat 1343’te Pisa’da imzalandı. Fakat sözleşmenin adının “sigorta” olarak standardize edilmesi 15. yüzyılda oldu. Kredi benzeri uygulamalarla desteklenmeyen ilk sigorta uygulaması Cenova’da yapıldı. Bu nedenle bilinen ilk sigorta sözleşmesinin 1347 yılında Cenova’da imzalandığı savunulur. 

Aydınlanma Dönemi ve Modern Sigorta Kavramının Doğuşu

Rönesans’ın oluşturduğu özgür düşünce ortamı, 17. yüzyılın başlarında Londra’da yeni sigorta türlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. İstatistiksel yöntemlerin 17. yüzyılın son çeyreğinde kullanılmaya başlanması ve 1666 yılında Londra’da meydana gelen büyük yangın sigortacılığın kaderine yeni bir yön çizdi. Yangının yıkıcı etkileri, sigortanın hayatı kolaylaştıran bir uygulamadan ziyade zarurî bir ihtiyaç olduğu fikrini doğurdu. Yangına karşı sunulan güvence zamanla mülkiyet sigortasının ortaya çıkmasını sağladı. 
İlk hayat sigortası örneklerine 18. yüzyılda rastlanır. 1706 yılında William Tablot ve Sir Thomas Allen tarafından “Dostluk Derneği” adıyla bilinen “Amicable Society for a Perpetual Assurance Office” kuruldu. 12 ile 55 yaş arası üyeleri kabul eden dernek, üyelerine 1 ile 3 arasında hisse alma şansı tanır, sene bitiminde hisse üzerinden sabit bir ödeme yapardı. Vefat eden üyelerin ailesine, hisseleri doğrultusunda “dostane katkı” adı altında toplanan fonun bir kısmını dağıtırdı.
Ölüm ve hastalık risklerine bağlı ilk olasılık hesaplamaları Matematikçi James Dodson tarafından yapıldı. Öğrencisi olan Edward Rowe Mores, bilimsel temellere dayanan hesaplamalarla uzun vadeli yaşam güvencesi risklerini dengeleyen ilk hayat sigortası şirketini kurdu. Mores aktüer ve aktüerya kavramlarının doğuşuna da zemin hazırladı. 19. yüzyılın sonlarında da ilk kaza sigortası uygulamaları ortaya çıktı. Demir yolu kazalarında ölüm ve yaralanmaların artması sonucu Railway Passengers Assurance Company kuruldu. Şirket, demir yolu ulaşımı firmalarıyla anlaşarak yolcu biletlerine ek olarak kaza sigortası sundu. 

Modern Hayatın Vazgeçilmez İhtiyacı: Güvence

Yaşam, öngörülebilen ya da öngörülemeyen pek çok risk barındırır. Fakat yüzyıllarca önceki gibi, risklerle tek başınıza mücadele etmeniz gerekmez. Bugün attığınız küçük bir adım, risklerle karşı karşıya kaldığınızda ihtiyaç duyduğunuz desteği size sunar, yaşamın tadını cesurca çıkarmanızı sağlar. NEOVA Sigorta ortaklığında hizmet veren Kuveyt Türk, faizsiz sigortacılık hizmetleriyle ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızdadır. Kasko, konut, zorunlu trafik, limitsiz mali mesuliyet sigortası ve DASK ürünlerinden oluşan elementer sigorta hizmetleri evinizi ve aracınızı güvence altına almanızı sağlar, sizden kaynaklı 3. şahısların zararlarını karşılarken zorlanmanızın önüne geçer. Ferdi kaza, kritik hastalıklar, eğitim güvence, kredili hayat ve krediye bağlı ferdi kaza sigortalarından oluşan Kuveyt Türk Hayat Sigortası çeşitleri, olası hastalık ve kazaları en az maddi kayıpla atlatmanıza yardımcı olur, eğitim hayatınızın sekteye uğramasını engeller. Yurt dışı seyahat ve tam katılım sağlık sigorta hizmetleri, sağlık hizmetlerinden en yüksek kalitede faydalanmanızı garantiler. Bireysel emeklilik paketleri, hayat kalitenizden ödün vermeden emeklilik günlerinizin tadını çıkarmanızı sağlar. 
KOBİ’ler için birçok sigorta hizmeti de bulunan Kuveyt Türk’le irtibata geçerek faizsiz sigortacılık hizmetleriyle hemen tanışabilir, ihtiyaç duyduğunuz hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

Kaynak: kuveytturk

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ