12.09.2024 - info@kobitrend.com +90 850 304 7064

Tarımda Karlı İş Fikirleri ile Üreten Siz Olun!

Tarımda Karlı İş Fikirleri ile Üreten Siz Olun!

Türkiye’nin elverişli topraklarında, tarımda karlı iş fikirleri ve sermayesiz iş fikirleri ile doğru ürün bandında etkili bir çalışma ile yüksek oranda kazanç elde edilebilir.

Dört mevsim yüzlerce ürün üretilebilen ülkemizde, tarımda karlı iş fikirleri ile üretimde aktif rol almak artık çok kolay! Düşük faizli kredi veren bankalar aracılığı ile tarım kredisi ve ihtiyaç kredisi alan çiftçiler ve yeni iş kuracak kişiler, bu yeni iş fikirleri sayesinde oldukça yüksek kazanç elde edebilmektedir.

Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle dört mevsimin yaşandığı nadir ülkelerdendir. Bu özelliği ile ülkemiz, çeşit çeşit bitkilerin yetiştirilebildiği bir tarım ülkesidir. Bu da yeni bir iş kurmak isteyenler için önemli bir olanak haline gelmektedir.

Tarımda Karlı İş Fikirleri

Birçok bitkinin yetiştirilebildiği ülkemizde tarım üzerinden geçimini sağlayan milyonlarca insan vardır. Çiftçilerin yetiştirebileceği bazı ürünler ise diğer bitkilere göre daha fazla kazanç ve buna bağlı olarak daha fazla kar sağlayan ürünlerdir. Bu ürünlerden en çok kazanç sağlayan 10 ürün ise şu şekildedir: 

10 – Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Tarımda karlı iş fikirleri listemizin başında Asparagaceae familyasında yer alan Kuşkonmaz bitkisi bulunuyor. Ülkemizde yetiştirilebilen karı yüksek olan bitkilerdendir. Kuşkonmaz halkımız tarafından çok fazla bilinmeyen ve tercih edilmeyen bir bitkidir. Ancak bu işe başladığınızda Avrupa ve Asya ülkelerine ihracat yaparak kazancınızı arttırabilirsiniz.

Kuşkonmaz bitkisi toprağın içinde yer alan kısmıyla birlikte 160-180 cm uzunluğa erişebilen bir bitkidir. Bitki kendini yenileme özelliği ile uzun yıllar kendisini devam ettirebilme becerisine sahiptir. Önceki yıl depoladığı besinleri ilkbaharda kullanarak yeni kökler oluşturur ve böylece kendisini yeniler. Kuşkonmaz çürüyen kökünün yanında çıkan yeni kökler sayesinde uzun ömürlü bir bitki özelliği taşır.

Odunsu, sert ve parlak bir gövdeye sahip olan kuşkonmaz sık yapraklı dikensi ve iğneli bir gövdeye sahiptir. Kalınlıklarına göre 4 farklı sınıfa ayrılan kuşkonmazlar ticaretin yapılacağı bölgeye bu sınıflarına göre arz edilir. Kuşkonmazlar ekiminin 3. yılından itibaren hasat edilmeye başlanır. Bu özellik bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de ortalama 3.yılda hasat başlar. Hasat döneminde bol su ve gübre isteyen kuşkonmaz bir sezonda bir defa hasat edilebilir ve bu hasat ortalama olarak 2 ay sürer. Tarımda karlı iş fikirleri arasında en az tercih edilen gelir kaynağıdır.

9 – Peyzaj Bitkileri

Tarımda karlı iş fikirleri listemizde yer alan bir diğer ürün ise Peyzaj bitkileridir. Dış mekan süslemesi şehirleşmenin arttığı kentlerde insanlar tarafından çokça tercih edilen yöntemdir. İnsanlar bu şekilde şehir merkezlerinde bile yeşillik içerisinde yaşamayı amaçlamaktadırlar.

Peyzaj mimarisinde kullanılan  peyzaj bitkileri normal toprak bitkilerine göre daha güzel olurlar ve her bölgede yetişmeyebilirler. Dış mekan süslemesi yaptırmadan önce hangi bitkinin bölgenizde yetişebildiğini iyi araştırmak gerekir. Peyzaj bitkileri türlerine bağlı olarak soğuktan, nemden ve susuzluktan çok fazla etkilenen bitkilerdir. İşte, bu yüzden dış mekan süslemesi yapmadan önce iyi araştırılmalıdır. Peyzaj bitkileri de diğer bitkiler gibi farklı farklı sınıflara ve türlere ayrılan bitkilerdir.

Peyzaj bitkileri kendi içinde 5 farklı sınıfa ayrılır;

  1. Çiçekler ve Otsu Peyzaj Bitkileri
  2. Sarılan ve Tırmanabilen Peyzaj Bitkileri
  3. Çimler ve Zemin Kaplayan Bitkiler
  4. Ağaçlar ve Ağaçsı Bitkiler
  5. Çalı ve Dikensi Peyzaj Bitkileri

Dünya’nın betona dönüştüğü günümüzde insanların doğaya dönüş çabası Peyzaj mimarisini gelişmeye itmiştir. Tarımda karlı iş fikirleri arasında önemli yer tutan peyzaj mimarlığı da bu sayede ortaya çıkmıştır. Siz de bu durumu değerlendirerek Peyzaj bitkileri yetiştiriciliğine başlayabilir ve bu yolla hem kendi işinizin patronu yapabilir, hem de karlı bir işe sahip olabilirsiniz.

8 – Üzüm Yetiştiriciliği Yapmak

Karlı tarım ürünleri arasında yer alan Üzüm (asma) yetiştiriciliği çok eski bir tarihe sahip olan ve çeşitli alanlarda kullanılan bir tarım alanıdır. Üzüm yetiştiriciliği sermayesiz iş fikirleri kapsamında en az sermaye ile yapılabilecek bir iştir. Üzüm bitkisinin geçmişi 7000 yıl öncesine dayanan oldukça eski bir bitkidir. Üzümden sirke, üzüm suyu, pekmez ve şarap elde edilir.

Üzüm yetiştiriciliği Tarımda Karlı İş Fikirleri arasında en maliyetsiz olanıdır. Sadece bir adet asma ile başlayabilir ve bu bitkiyi üreterek çoğaltabilirsiniz. Üzüm Türkiye’de en çok tercih edilen meyvelerden biridir.

Üzüm, içerdiği yüksek şeker oranı ile vücuda yüksek oranda kalori girişi sağlar. Ayrıca içerinde bulundurduğu sodyum, potasyum, demir ve kalsiyum ile oldukça faydalı bir bitkidir. Üzüm karaciğer hastalıklarına karşı çok faydalı bir üründür. Ayrıca kansızlığa karşı oldukça etkili olan üzüm, böbreklerin temizlenmesinde de oldukça faydalıdır. Üzüm direkt olarak tüketildiğinde daha fazla faydalıdır çünkü bu sayede vitamin ve mineraller kaybolmadan vücuda girerler. Üzüm dönüştürüldüğü ürüne bağlı olarak faydası azalan ve değişen meyvedir.

Üzümden; üzüm sirkesi, üzüm pekmezi ve şarap elde edilmektedir. Bu sayede çok farklı alanlarda kullanıldığı için pazar sayısı artar ve buna bağlı olarak kazancı da artar. Üzüm sadece kendisi değil bitkisi de tüketilebilen bir bitkidir. Üzümün bitkisi olan asma gıda sektöründe oldukça rağbet gören bir bitkidir ve bu sayede sadece meyvesinden değil bitkisinden de kazanç elde edilebilecek bir üründür.

7 – Bambu Yetiştiriciliği

Tarımda karlı iş fikirleri listemizde sırada Bambu yetiştiriciliği bulunmaktadır. Bambu karlı iş fikirleri arasında botanik sınıfta yer alan bir bitkidir. Ana vatanı Güneydoğu Asya olan bu bitki Japonya, Çin ve Hindistan bölgesinde çok fazla yetiştirmektedir. Ancak bambu gerekli ortam sağlandığında, ülkemizde de yetiştirilebilecek ürünler arasındadır.

3 farklı kıtada yetiştirilebilen bambunun 1200’den fazla farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazılarının uzunluğu 40 metre kalınlığı ise 80 cm’e kadar ulaşabilmektedir. Bambu yetiştiriciliği için doğru bambu türünün seçilmesi önemlidir. Moso bambu bir diğer deyişle dev bambu sizin için en ideal olanıdır. Bu tür ülkemizde yetiştirilmesi en kolay olan ve en rahat pazarlanabilen üründür.

Bambu ağacı sağlamlık ve esneklikte diğer ağaç türlerine göre oldukça üstündür. Bambu kalınlığı kendisiyle eşit olan çeliğe göre daha dayanaklıdır ve esnektir. Bu dayanıklılık suya karşı direncini maksimum seviyede tutmuştur. Bambu antibakteriyel bir özelliğe sahip olduğu için kesinlikle mikrop barındırmaz ve üzerinde oluşmasına izin vermez. Bu sayede gönül rahatlığı ile kullanılabilen bambu ağacı, lifli yapısı sayesinde bebek bezlerinde dahi kullanılabilir. Bambunun asıl kullanım alanı ev tekstili ve giyimdir. Suyu emen ve suya karşı dayanıklı olan bambu özellikle havlu benzeri ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Bambu ağacı ayrıca kağıt sektöründe kullanılabilen bir bitkidir, suya karşı ultra dayanıklılığı sayesinde kağıt sektöründe de oldukça fazla tercih edilmektedir.

6 – Safran Yetiştirmek

Tarımda karlı iş fikirleri arasında en fazla karı olan Safran, Dünya’da yer alan en pahalı baharattır; öyle ki kilosu 25-30 bin TL bandında satılır. Bu özelliği ile yetiştiriciler tarafından sıkça tercih edilen bir bitkidir. Safran çoğunlukla Güneydoğu Asya ve Afrika’nın güney kesimlerinde yetişir ancak yeterli şartlar sağlandığında ülkemizde de yetişen bir bitkidir.

Safranı bilmeyen okurlarımız için şöyle anlatalım; Safran 25-30 cm uzunluğa erişen bir çiçeğin, üzerindeki tozların toplanmasıyla  elde edilen bir baharat bitkisidir. Tarımda karlı iş fikirleri arasında yer alan Safran yetiştiriciliği karı yüksek olan geçim kaynağıdır. Mayıs ya da Haziran aylarında dikilen safran çiçeği Eylül – Ekim aylarında hasat edilecek düzeye erişir.

Soğansı bir yapıya sahip olan safran çiçeği, hasattan sonra köklerinin sağlam olan kısımları alındığı takdirde tekrar dikilebilir ve bu sayede sizi yeni tohum ihtiyacından kurtarır. Safran çiçeğinin olumsuz yanı ise işçiliğinin oldukça zor ve zahmetli oluşudur. Hasattan sonra özenli bir şekilde kurutulması gereken safran çiçeği, yoğun bir iş gücü isteyen bir bitkidir. Eğer safran yetiştiriciliği yapmayı planlıyorsanız bu şartları göz önünde bulundurmanız sizin faydanıza olacaktır.

5 – Lavanta Yetiştirmek

Tarımda karlı iş fikirleri arasında lavanta yetiştiriciliği büyük öneme sahiptir. Lavanta çiçeği kurak iklimde de yetişebilen ve ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilebilen bir bitkidir. Lavanta, ülkemizde özellikle Edirne, Çanakkale ve Isparta yöresinde geçim kaynağı haline gelmiş bir üründür.

Lavanta yetiştiriciliği talebin yüksek olması nedeniyle ülkemizde birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Bu talebe bağlı olarak kazandıran iş fikirleri arasında çok büyük bir paya sahip olan lavanta yetiştiriciliği yüksek kar marjı ile tarımda karlı iş fikirleri içinde büyük önem taşımaktadır. Fransız, Portekiz, İspanyol ve İngiliz lavantası adı altında farklı türleri bulunan lavanta, kozmetik sanayide de çok büyük bir kullanım alanına sahiptir.

Lavanta çiçeği ekimi ilkbahar aylarında yapılan ve yaz aylarının ortalarına doğru hasat edilebilen bir bitkidir. Lavanta hasadı sırasında dikkat ve özen ister. Eğer hasat sırasında köke zarar verilirse kökü kurumaya başlar bunun için kesim sırasında gövdeye zarar verilmemelidir ve sadece çiçekleri kesilmelidir. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet ekim yapılan alana göre değişim gösterse de ortalama 4-6 Bin TL arasında maliyete sahiptir. Eğer yetiştiriciliği başarılı şekilde yapılırsa bu maliyetini 1 yıl gibi bir sürede amorti edebilecek bir bitkidir. Buna bağlı olarak kar marjı yüksektir ve tercih edilebilecek bir sektördür.

4 – Kinoa Yetiştirmek

Tarımda karlı iş fikirleri arasında ülkemize yeni gelen kinoa yine oldukça rağbet gören bir sektördür. Kinoa, tohumunda içerdiği yüksek protein oranı ile sıkça tercih edilen ve bundan dolayı yepyeni iş fikirleri arasında getirisi yüksek olan bir bitkidir.

Kinoa yetiştirmek Türkiye’de 2-3 yıllık bir sürece sahiptir. Daha önceleri pek bilinmeyen bu bitki sağladığı yüksek kar ile üreticilerin dikkatini çekmiştir. Kinoa diğer bitkilere göre maliyet – kazanç oranı en yüksek olan bitkidir. Dönüm başına ortalama maliyeti 550-750 TL olan bu ürünün kazancı ise dönümde 5000-6000 TL olarak gerçekleşmektedir. Bu da bu ürünün yetiştirilmesine olan talebi arttırmaktadır.

Kinoa ekimi bahar aylarında yapılır ve havaların ısınmış olması önemlidir. Çok fazla derine ekilmemesi gereken kinoa tohumları, yaklaşık olarak 3 cm derinlikte olmalıdır. Çok az suya ihtiyaç duyan kinoa, bu sayede sizi sulama derdinden kurtarır. Kinoa bitkisi yaz sonlarında hasat edilir ve çok fazla soğuğa maruz kalmamalıdır.

3 – Çilek Yetiştiriciliği

Dünya’da en çok tüketilen meyvelerden biri olan çileğin yetiştiriciliği de buna bağlı olarak artmış durumdadır. Türkiye’nin batı kesimlerinde yetişen çilek gıda sektöründe çok fazla alanda kullanılmaktadır. Tarımda karlı iş fikirleri listesinde yer alan çilek, bu yönü ile oldukça tercih edilmektedir. 

Yetiştirilmesi çok hassas olan çilek, Dünya’da ticareti en fazla yapılan meyvedir. Gül ailesine ait olan çilek ilk bahar aylarında çiçek açar ve yaz aylarında hasat edilecek duruma gelir. Bazı çilek türleri birden fazla hasat edilebilir özelliktedir ve yetiştirilmesi daha çok tercih edilen meyvedir. 

Çilek, meyveler arasında gıda sektöründe en çok tercih edilen meyvedir bunun nedeni ise kullanım alanının çok geniş olmasıdır. Gıda sektöründe hamur işleri, hazır gıdalar, dondurulmuş ürünler içinde, dondurma ve yoğurt alanlarında çokça kullanılır ve bu sayede pazarlaması son derece kolaydır.

2 – Sarımsak Yetiştirmek

Tarımda karlı iş fikirleri arasında ülkemizde yetiştirilmesi en kolay bitki olan sarımsaktır. Sarımsak güçlü yapısı sayesinde ülkemizin 7 bölgesinde de yetiştirilebilir ancak ideal yetişme alanı denizsel iklimden karasal iklime geçişin olduğu bölgelerdir.  

Sarımsak her türlü iklime adapte olabilme özelliği ile yetiştiriciliği kolay olan bir bitkidir. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen sarımsak soğangiller sınıfında yer alır. Uzun yıllardır ülkemizde üretimi yapılan sarımsak çok fazla tüketilen bir üründür. Buna bağlı olarak da pazarı geniş olan bir üründür. Verimi ise sulamaya bağlı olarak dönümde 2000-2500 kg arasındadır. Sarımsağın sonbahar aylarında dikimi yapılır ve gelişimine bağlı olarak gün dönümünden sonra (21 Haziran) hasat edilecek düzeye ulaşır.

Her üretim alanında olduğu gibi sarımsak yetiştiriciliğinin de zorlu yanları vardır. Bunlar bazıları sarımsağın mantar hastalığına yakalanması, aşırı sulamaya bağlı olarak köklerin çürümesi veya hasat edilemez duruma gelmesidir. Sarımsak çok fazla su isteyen bir ürün olmadığından az yağış alan bölgelerde yetiştirilmesi daha isabetli bir karar olacaktır.

1 – Gurme Mantar Yetiştiriciliği ile Tarımda Karlı İş Fikirleri

Gurme mantar (kültür mantarı) yetiştiriciliği kültürel tarıma bağlı olarak doğmuştur. Tarımda karlı iş fikirleri arasında yer alması da buna bağlı olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca maliyetini çok kısa sürede amorti etmesi yeni iş kuracak girişimcilerin de dikkatini çekmiştir.

Mantar yetiştiriciliği yapmadan önce hangi türün yetiştiriciliğine karar verilmeli ve ortam şartları buna göre sağlanmalıdır. Mantarların kültür ve istiridye olmak üzere daha fazla tercih edilen iki türü vardır. Bu iki mantar türünden hangisini tercih edecekseniz yetiştirme ortamına ona göre ayarlamak önemlidir. Mantar yetiştiriciliği için karanlık ortam daha iyi olacaktır. Belirli saatlerde güneş görmesi yeterli olacaktır. Saman, toprak, sert mukavva ve odun talaşı mantarın en iyi yetişme alanı olacaktır.

Mantarlar oldukça yüksek oranda protein içerdiğinden dolayı tüketiciler tarafından fazlaca tercih edilmektedir. Bu da sizin ürünü pazarlamak için faydanıza olacaktır; bu sayede ürünün elinizde kalması gibi bir durumla karşılaşma riskiniz azalacaktır. 

Sonu gelmeyecek bir sektör olan tarım sayesinde tarımda karlı iş fikirleri gün geçtikçe çoğalmaktadır. Siz de bu yöntemlerden birini kullanarak kendi işinizi kurarak ticarete atılabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ